Grappolo

Zašto trebamo jesti rajčicu?

Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, a naročito željezom. Rajčica sadrži više željeza nego piletina, riba i mlijeko.

Sadrži likopen koji usporava starenje, ima antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Prepuna vitamina C (jača imunitet), obiluje vitaminima B, E i K te potiče stvaranje karnitina koji razgrađuje masnoće i pretvara ih u energiju.

Rajčica kuhanjem ne gubi nutritivne vrijednost i potiče apetit.

Sastav rajčice (100g)

Energetska vrijednost 18 kcal/100 g na svježeg poda
Voda 92-95%
Ugljikohidrati 1,87-9% (od toga šećeri 2,4-7%)
Bjelančevine 0,2-0,95%
Masti 0,2-0,95%
Vlakna 0,31-1,8%
Minerali 0,6%